pro Mirys Stellae de Caelo 24/2/2018, 20:03
Dívala jsem se mu upřeně do očí a sledovala, jak mu moje slova ubližují stejně, jako ty jeho ubližovala mně. Jedna má malá část byla ráda, že ví, jak se cítím. Že ho to bolí stejně jako mě. Ale než jsem stihla pokračovat, udělal pár rychlých kroků, čímž se dostal až těsně ke mě a objal mě. Poprvé za můj život mě objímal, tedy poprvé, co bych si mohla pamatovat. Jeho stisk byl pevný, jako by se bál, že převládne ta část, která tu být nechtěla. A pak najednou začal mluvit, než zase odstoupil, stejně rychle, jako se dostal ke mě. Tohle mě dost vyvedlo z míry. Ujistil mě, že mě nechtěli opustit, ale stejně to udělali. Pokračoval, že to bylo to nejtěžší, co v životě udělal. Vyrazilo mi to vzduch z plic, až jsem se zachvěla. Slyšet to z jeho úst, jeho hlasem byla nesmírná úleva. Bylo to jako náplast, která se snažila poskládat a udržet mé srdce pohromadě. "Ale já se neměla vždycky dobře." Odsekla jsem, jen co dořekl, že mě mohl jen zpovzdálí sledovat, že se mám dobře. Ano, přiznal, že mě na několik let ztratil z očí, ale odůvodnil to tím, že ho ostatní nenechali, aby mě hledal, aby mě našel. "Neumíš si ani představit, co mi dělali, když jsi tam nebyl! Měl jsi tam být! Jsi...měl jsi být můj otec." Vydechla jsem zoufale a až potom mi došlo, jak moc mu těmihle slovy ublížím. Zatoužila jsem je vzít zpátky, ale to už nešlo. A možná... ne určitě tam měl být. Zabránit všem těm hrůzám, které ze mě dělali vražedný stroj. Ani se na mě při tom nedíval. Díval se na nebe, jako by sám vzpomínal na svou paniku, když zjistil, že jsem zmizela a on neví co se mnou je. Třeba si myslel, že mě zabili stejně jako jeho bratra... Vlastně jsem vůbec netušila, jaké to muselo být pro něj, ale... On zase nevěděl, jaké to bylo pro mě. A pro mě alespoň nyní byl víc otcem muž, který mě vychovával, než ten, který tu přede mnou stojí.