pro Lavinia 29/12/2017, 14:13
Povzdechla jsem si a svůj pohled upírala k zemi, sněhové vločky tvořící bílou pokrývku byly zmuchlané do shluků více vloček a mě napadlo, že s eliny to nikdy takhle nebude, nikdy nebudeme spolu, protože nás moc není. Nevím toho o nás tolik, vlivem rodiny, ale dle toho jak mluvil byla má domněnka pravdivá. Dle mých sedmnácti let bez jakéhokoli jiného elina jsem usuzovala, že musíme být vskutku vzácní a zdali ani on nepotkal žádného již stovky let? Zachvěla jsem se a pod mou srstí mi naskočila husí kůže. Tak sama, budu sama a to už navždy. Na věky věků odsouzená k tomu, aby mi nikdo nerozuměl, každý mě nenáviděl a všichni se na mě dívali jako na nějaký póvl, hezky shora.
Jednu tlapu jsem stiskla v pěst a náhle se podívala na něj. Vlivem svého zamyšlení jsem déle mlčela a ještě na něj pár sekund civěla než mi došlo, na co se ptá. Co já si o tom myslím? Ohlédla jsem se za svoje rameno, ani nevím proč, snad abych se ujistila, že jsme sami. „Není to lidský svět, lidé tu nebyli první a vládce takového světa by měl být dokonalý a lidská rasa dokonalost postrádá. Tím nechci říct že jsou špatní, vlastně jsou fascinující, ale tento svět je svět pro všechny, nikdo si ho doopravdy nemůže jen tak přivlastnit, ani kdyby sebevíc chtěl. Jádro této země plane jen proto, aby dávalo domov nejen lidem ale i všem, kteří nikam nepatří, včetně nás. Země není jako nebesa nebo podsvětí. Nepatří nikomu. Je nespoutaná,“ když jsem řekla poslední větu tlapku, která byla v pěst jsem dala před sebe a rozevřela ji. Nechala jsem na ní spadnout pár vloček, které se rozpouštěly až po pár vteřinách. A vskutku, začalo lehce sněžit, ale i tak slunce nepřestávalo svítit, ačkoli jeho paprsky nebyly nijak zvlášť moc hřejivé. „Není bezprostředně čistá, ale ani úplně špatná, je taková, jakou si ji sami uděláme,“ dořeknu skoro šeptem.
Jakmile domluvím, jeho nečekané gesto v mé tváři vytvoří neskrývané překvapení. „T-to je v pořádku,“ odkašlu si, snad abych zahnala mé zakoktání a tlapu s vločkami opět sevřu a při odkašlání si ji dám před ústa, ačkoli jsem je při tom jemném zvuku vůbec neotevřela. „Já.. nebojím se vás a neudělal jste nic špatného, jen vaše společnost je pro mě velmi nezvyklá a to co jste před pár minutami řekl, promiňte že vám to připomínám mě vyvedlo z míry,“ skloním hlavu a usměji se. Měla jsem na mysli jeho lichotku? Ať to bylo cokoli, nikdo mi nic tak pěkného dlouho neřekl, unesen mou maličkostí. Uvnitř mě to vyvolávalo velmi hřejivé a úsměvné myšlenky či pocity. Pak ovšem udělám malý krůček blíže a natáhnu tlapu k jeho cylindru, lehce ji položím na jeho okraj někam mezi jeho tlapy abych ho tímto němým gestem ujistila, že je to v pořádku. Přitom to jsem se na něj podívala a na mé tváři se objevil vlídný úsměv. Druhou tlapu jsem trochu ostýchavě schovala za svá záda v oblasti beder.